Zamenjava filtrov prezračevalne naprave

Med obratovanjem prezracevalne naprave Helios KWL, pri verziji brez zemeljskega kolektorja, sveži zunanji zrak najprej precisti G4 filter, ki odstrani večino večjih prašnih delcev in nečistoč kot so: ostanki organskega materiala, insekti ki zaidejo v zajem, večino prašnih delcev s ceste, saje kurilnih naprav in podobno. G4 filter ustavi večino delcev večjih od 50 μm. Enak G4 filter se nahaja tudi na odvodnem zraku iz prostorov, pred toplotnim izmenjevalcem. Ta zadrži večino prašnih delcev iz naših prostorov, ostanke kože in dlak ter morebitne maščobe, ki se znajdejo v sistemu. Oba G4 filtra ščitita torej toplotni izmenjevalec pred nečistočami, filter na zajemu pa pomembno prispeva h kvaliteti zraka, ki ga dovajamo v čiste prostore objekta. Dodatno je v KWL prezračevalni napravi lahko nameščen še F7 filter, ali kot mu tudi pravimo filter za cvetni prah. Ta filter ustavi še nekoliko manjše delce, ki sicer ne predstavljajo nevarnosti za toplotni izmenjevalec prezračevalne naprave, lahko pa precej poslabšajo počutje osebam, ki so občutljivi ali alergični na cvetni prah in podono majhne delce iz okolice. F7 filter namreč izloča iz zraka večino delcev vecjih od 5 μm, kot so: cvetni prah, pepel, cementni prah z gradbišč, tobačni dim in podobno.

Ker se vsi našteti delci na filtrih prezračevalne naprave ustavijo, vplivajo tudi na njihovo pretočnost in jih je zato sčasoma potrebno zamenjati.

Če filtre ne menjamo dovolj redno ali živimo na območju, ki je močno obremenjen s prašnimi delci, bodo zamašeni filtri ustvarjali toliko dodatnega upora v prezračevalnem sistemu, da bo njegovo delovanje oslabljeno. 

Za zagotavljanje zadostne količine svežega zraka bomo morali posegati po višjih hitrostih obratovanja, s čimer pa se povečajo tudi obratovalni storški za elektriko. Ker s prezračevanjem odvajamo iz objekta tudi viške vlage, ga pogosto uporabljamo v novogradnjah že pred popolnim dokončanjem objekta, za sušenje vseh uporabljenih materialov. V tem času pa se v odpadnem zraku nahaja še dosti različnih prašnih delcev, ki se kasneje ne pojavljajo več. Zato je v tem primeru potreben bolj zgoden pregled  ltrov, kot kasneje v rednem obratovanju po vselitvi v objekt.

Proizvajalec prezračevalnih naprav KWL – Helios Ventilatoren GmbH, priporoča menjavo filtrov G4 na 3 – 4 mesece. Filter F7 zamenjamo vsaj 1 – 2 krat letno. Slednji se običajno menjuje ob pričetku kurilne sezone, ko se v naših krajih noči že nekoliko podaljšajo in se več zadržujemo znotraj bivalnega objekta. Da na čiščenje in menjavo filtrov ne bi pozabili, je v programski del naprave vgrajen časovnik, ki nas na vsake 4 mesece z izpisom klicaja na nastavljalniku oz. besedila info 1, spomni na to opravilo. Po opravljenem vzdrževanju opozorilo preprosto ugasnemo, novo opozorilo pa se bo pojavilo zopet čez nove 4 mesece obratovanja. Interval med opozorili je možno tudi prilagoditi, krajši od 4 mesecev (kar je tudi tovarniško nastavljeno) pa naj ne bi bil.

V kolikor boste potrebovali še kakšna dodatna pojasnila v zvezi s to tematiko ali bi radi naročili rezervne filtre, vam bomo z veseljem pomagali. Pokličete lahko na telefonsko števliko: 015121056, naše svetovalce ali se oglasite na sedežu podjetja Agregat d.o.o., Šentviška ulica 17, 1210 Ljubljana – Šentvid. Filtre lahko pošljemo tudi po pošti.

Svetujemo vam pri izbiri.

Poskrbimo, da dobite primeren izdelek za vaše potrebe. Za nasvet nas pokličite ali pa nam pošljite povpraševanje.

Tajništvo

01 516 10 56

Miha

031 411 811

Vodja servisa Uroš Muhič

040702751

Na voljo smo vam med 8:0016:00 od ponedeljka do petka

Oblikovanje in izdelava: Optiweb-logo
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner