Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše

PREZRAČEVANJE Z REKUPERACIJO – UPORABNIŠKA IZKUŠNJA

Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih novih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kvalitete zraka v naših prostorih. Hiter tempo življenja narekuje precej večjo odsotnost iz naših domov, večino preostalega časa, ko smo doma, pa prespimo. Tako za neko »klasično« prezračevanje s pomočjo oken, ostane zelo malo časa, ko bi okna teoretično sploh lahko odpirali. Veliko je tudi neugodnih obdobij, ko si prezračevanja s pomočjo oken sploh ne želimo: neugodne zunanje temperature, hrup, prisotnost cvetnega prahu ali prašnih delcev od kurišč. Sodoben prezračevalni sistem rešuje ravno ta vprašanja in ponuja še marsikaj več.
Kot uporabnik Helios centralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo v obnovljenem, 50 let starem objektu, opažam predvsem veliko izboljšanje glede kvalitete zraka v prostorih. Ker se zrak usmerjeno giblje med prostori (od čistih proti obremenjenim) so vonjave in vlaga precej dobro lokalizirane samo ob izvoru. Spalnica, otroška in dnevna soba so vedno sveži prostori z malo CO2 in drugih vonjav, kar nudi optimalne pogoje za počitek in zbranost pri delu ter učenju. Objekt, ki je konstantno prezračevan nima problema s presežno vlažnostjo in so tako vlaga na oknih in plesen po vogalih stvar preteklosti. Ker imajo sodobni centralni rekuperatorji že zelo visok izkoristek prenosa toplote iz odpadnega na sveži vhodni zrak, so tudi prezračevalne izgube povsem minimizirane.

V času alergije na cvetni prah predstavlja hiša z uporabo centralnega prezračevalnega sistema tudi zatočišče pred alergeni, saj z uporabo F7 filtra odstranjujemo cvetni prah iz dovodnega zraka. F7 filter pride zelo prav tudi v času kurilne sezone, ko odstranjuje drobne prašne delce kurišč. PM 10 in PM 2,5 delci o katerih se predvsem v mestih pozimi veliko govori, ostanejo na filtru. Koliko teh drobnih delcev sicer podihamo nazorno pokaže F7 filter, ki spremeni barvo iz snežno bele v umazano črno, zato ni treba posebej poudarjati, da je filtre potrebno redno menjati.

Kot uporabnik sistema opažam, da je tiho delovanje prezračevalnega sistema prav tako izrednega pomena, saj sodobna hiša dobro izolira tudi hrup iz okolice. Če bi bil prezračevalni sistem glasen, bi ga ponoči verjetno ugašali in tako prezračevanje nebi doseglo svojega namena.

Upravljanje s prezračevalnim sistemom se tudi prilagaja potrebam današnjega uporabnika. Helios prezračevalne naprave zadnje leto in pol uporabljajo easyControls regulacijo, s katero preko domačega brezžičnega omrežja upravljamo s prezračevalno napravo kar s pomočjo pametnega telefona ali tablice. V enostavnem programskem okolju si nastavimo željen urnik obratovanja naprave, pri čemer naprave nikoli ne ugašamo, le prilagajamo obratovanje našim dnevno-tedenskim potrebam. Delovanje naprave lahko tudi dodatno avtomatiziramo s pomočjo senzorjev CO2, relativne vlage in kvalitete zraka.
Ker imamo v naših podnebnih razmerah pozimi lahko precej nizke temperature je protizmrzovalna zaščita izmenjevalca zelo pomembna za nemoteno obratovanje sistema. Opažam, da je tovrstna zaščita v obliki vgrajenega predgrelca najboljša rešitev, ki brez neželenega ustvarjanja podtlaka (zmanjševanja obratov dovodnega ventilatorja), omogoča nemoteno delovanje v naših podnebnih razmerah. Nizke zimske temperature pomenijo tudi močno razvlaževanje objekta ob konstantnem prezračevanju. V ta namen boljši prezračevalni sistemi uporabljajo entalpijske izmenjevalce, ki delež vlage vrnejo iz odpadnega zraka, s čimer preprečijo prenizke vrednosti relativne vlage v notranjih prostorih. Sistem še vedno odvaja viške vlage, higroskopen material v lamelah izmenjevalca (sol) pa preprečuje preveliko izgubo vlage iz sistema brez prenosa vonjav.
Za konec je potrebno poudariti, da vse Helios prezračevalne naprave že vrsto letu uporabljajo ventilatorje z EC elektromotorji, s čimer porabo električne energije zmanjšamo na minimum.

Rekuperator je tako eden najbolj varčnih električnih aparatov v hiši kar je razumljivo saj neprekinjeno deluje vse leto. Tu se pokaže tudi zanesljivost izbrane opreme in tehnična podpora, ki jo nudi dobavitelj le te.

Svetujemo vam pri izbiri.

Poskrbimo, da dobite primeren izdelek za vaše potrebe. Za nasvet nas pokličite ali pa nam pošljite povpraševanje.

Tajništvo

01 516 10 56

Svetovalec Miha

031 411 811

Svetovalec Peter

051 636 673

Serviser Uroš

040702751

Na voljo smo vam med 8:0016:00 od ponedeljka do petka

Oblikovanje in izdelava: Optiweb-logo
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner