Kdaj potrebujemo prisilno prezračevanje?

Vse bolj se zavedamo, da prisilno prezračevanje stanovanjskih objektov ni le izraz prestiža ali nek presežek, pač pa nekaj povsem vsakdanjega, saj nam omogoča kvalitetno bivanje znotraj naših domov. Potrebo po dodatnem prezračevanju začutimo že, ko v čisto običajnem stanovanju ali hiši zamenjamo stara dotrajana okna z novimi, energijsko učinkovitejšimi in seveda tudi precej bolj zrakotesnimi. Že res, da s takim oknom lahko privarčujemo pri ogrevanju in nam omogoča udobno bivanju tudi v coni ob oknu, vendar se ob tem pojavi tudi nov problem – slaba prezračenost naših prostorov. Ta problem je precej očiten, saj se že pred vgradnjo novih oken verjetno zavedamo, da pravilnika o priporočenem prezračevanju ne bomo upoštevali, saj nimamo možnosti odpirati okna vsako uro (za 5 min) ali vsaki dve uri (za 10 min). Ko gremo spat, te možnosti sploh nimamo in se lahko odločimo za delno odprto okno, kar ni nič boljše kot staro »puščajoče« okno ali pa ga pustimo zaprtega in se sprijaznimo s slabšo kvaliteto zraka. Ko so zunaj zelo neugodne temperature (precej pod 0°C ali v poletni 

vročini), nam večinoma sploh ne pade na misel, da bi odpirali vsa okna v hiši enkrat na uro ali dve. Tako se sčasoma »navadimo« na slab zrak v hiši, pri čemer se ne zavedamo negativnih vplivov takega zraka na naše počutje in zdravje. Zaradi povišane koncentracije ogljikovega dioksida in zmanjšane koncentracije kisika, se slabo odpočijemo, se zbujamo nenaspani, imamo težave s koncentracijo in učenjem. Poleg koncentracije teh dveh plinov, se v zaprtih prostorih vse bolj kopičijo tudi viški vlage, ki še posebej v kombinaciji s toplotnimi mostovi predstavljajo ugodne pogoje za razvoj zidne plesni, za katero pa vemo, da ima v večini primerov škodljiv vpliv na dihala. Neprijetno posledico sodobne zatesnjenosti objektov v kombinaciji brez prisilnega prezračevanja predstavlja tudi kopičenje vonjav (kuhinja, WC, hišni ljubljenčki, …) in škodljivih plinov, ki se sproščajo ob uporabi raznih čistil in topil.

Slika 1: vsem poznan pogled na odprto okno v objektu brez prisilnega prezračevanja.

Že ob menjavi stavbnega pohištva, bi se morali vprašati kako bo s prezračenostjo naših domov, za kar pa imamo danes več različnih možnosti in oblik. Najboljša oblika prisilnega prezračevanja je centralno prezračevanje z izkoristkom odpadne toplote, pri čemer je potrebno do vseh prostorov položiti cevno inštalacijo. Lahko si privoščimo lokalno prezračevanje z izkoristkom odpadne toplote za posamezen prostor, pri čemer ni potrebna dodatna cevna inštalacija. Na voljo pa imamo tudi podtlačno prezračevanje brez izkoristka odpadne toplote, vendar tudi brez uporabe cevne inštalacije, kar omogoča enostavno in finančno nezahtevno vgradnjo. Več o vse treh tipih prisilnega prezračevanja si lahko preberete v naši brošuri, ki vam je na voljo na: www.agregat.si.

Ker o prisilnem prezračevanju razmišljamo že ob zamenjavi stavbnega pohištva obstoječih stanovanjskih zgradb, je toliko bolj smotrno o tem dobro razmisliti v primeru novogradnje. Tu imamo za razliko od obstoječega objekta na voljo še vse možnosti za vgradnjo potrebne inštalacije, na enak način kot to naredimo z elektriko, vodo, kanalizacijo, ogrevanjem in še čim.

Če ob zamenjavi ali vgradnji sodobnega stavbnega pohištva razmišljamo tudi o prisilnem prezračevanju z vračanjem odpadne toplote, dobijo vsi ukrepi, ki vodijo v zvečanje energijske učinkovitosti objekta, svoj pravi smisel in izpolnijo naša pričakovanja. Sicer preložimo problem energijske učinkovitosti na zdravstven problem prevelike zatesnjenosti brez ustreznega prezračevanja.
Ko govorimo o prisilnem prezračevanju z izkoristkom odpadne toplote moramo imeti pred očmi tudi vse pozitivne učinke, ki nam jih ta ukrep prinaša. Zaradi dobre filtracije vstopnega zraka, se znebimo raznih prašnih delcev (tudi cvetnega prahu) in nadležnega mrčesa, obenem pa poleg neugodne temperature zunaj ostane tudi hrup z ulice. Za zagotavljanje optimalne količine vlage v objektu imamo danes na voljo entalpijski izmenjevalec v prezračevalni napravi, ki na čist način ohranja v vstopnem zraku vrednost vlage na taki ravni, da v zimskem času nimamo presuhega zraka v bivalnih prostorih.

Slika 2: presek hiše z vgrajenim prisilnim prezračevanjem z vračanjem odpadne toplote.

Ob današnji množični ponudbi različnih sistemov za prisilno prezračevanje, ki jih najdemo na trgu, naj bo vaše vodilo pri izbiri ustreznega sistema za vaš dom le še kvaliteta, dostopnost sestavnih delov, tradicija proizvajalca in zanesljivost delovanja. Končna cena prezračevalnega sistema, ki deluje 24 ur na dan, vse dni v letu, ni le cena začetne investicije, pač pa tudi cena in možnosti vzdrževanja in čiščenja ter dostopnost potrebnih rezervnih delov. Samo kvaliteten sistem, ki bo zanesljivo obratoval in vas ob tem ne bo motil, bo dosegel izpolnitev zgoraj navedenih energijskih ukrepov in vaših pričakovanj!

Za dodatne informacije smo vam na voljo

V kolikor imate vprašanje ali potrebujete pomoč pri izbiri nas lahko pokličete ali nam pošljete vaše vprašanje na elektronsko pošto

Pisarna

01 516 10 56 and email: info@agregat.si

Servis Marko Merkun

040 891 471

Delovni čas od 8:00 do 16:00 ure od ponedeljka do petka.

Oblikovanje in izdelava: Optiweb-logo
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner