Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem

Širok nabor prezračevalnih elementov za hobotnični razvod zraka serije FlexPipe® proizvajalca Helios, omogoča enostaven, kvaliteten in izredno prilagodljiv sistem hišnega prezračevanja. FlexPipe® elementi prihranijo veliko časa pri montaži, obenem pa omogočajo razvod zraka do prostorov hiše ali stanovanja, tako za novogradnje kot za obnove obstoječih objektov.  

Pri novogradnjah je možno prezračevalne cevi FlexPipe® vložiti kar med armaturo AB plošče, če je ta debeline vsaj 18 cm. To je možno zaradi ustrezne tlačne trdnosti teh prezračevalnih cevi, ki znaša več kot 8 kN/m2. Za ta namen je najbolj uporabljati cev zunanjega preseka 75 mm (FRS-R 75), v kombinaciji z zrakotesnimi prezračevalnimi komorami iz antistatične umetne mase (FRS-DWK). Z vlaganjem prezračevalnih cevi v AB ploščo se zmanjša potrebo po veliki višini končnega tlaka, ki je dostikrat lahko problematična.

Slika 1: polaganje FRS periferije med armaturo AB plošče.

Za montažne in skeletne gradnje pogosto izkoristimo prostor v montažnih stenah ali v skeletu tudi za razvod določenih inštalacij, kamor spadajo tudi prezračevalne cevi. V ta namen se tudi najpogosteje uporabljajo prezračevalne cevi zunanjega preseka 75 mm (FRS-R 75), če je pa ta presek že prevelik, so na voljo tudi prezračevalne cevi manjšega zunanjega preseka in sicer 63 mm (FRS-R 63) ali celo cevi ovalnega preseka višine 51 mm (FRS-R 51). Ob uporabi slednjih so na voljo ustrezne zračne komore za priklop cevi dimenzije 63 mm (SK ../63) in ravno tako ustrezne razdelilne komore (FRS-VK).

Slika 2: montaža FRS-R 51 elementov znotraj montažne stene.

Večina montaž prezračevalnega sistema še vedno poteka znotraj izolacije neposredno nad AB ploščo v kombinaciji s preboji skozi ploščo, s čimer ustvarimo stropni dovod ali odvod v etaži nižje. V ta namen se pri novogradnjah največkrat uporabljajo prezračevalne cevi zunanjega preseka 75 mm (FRS-R 75), pri čemer nam lahko pri obnovi obstoječega objekta ta dimenzija že povzroča težave. Ravno za slednji namen so razvite posebne cevi ovalnega preseka maksimalne višine 51 mm (FRS-R 51). Ker pa je s cevmi okroglega preseka veliko lažje montirati, hkrati pa se v objektu, ki ga obnavljamo lahko pojavi težava z višino inštalacij morda samo v eni od etaž, je za ta namen na voljo veliko različnih prehodnih kosov za kombinacijo med prezračevalnimi cevmi ovalnega in okroglega preseka. Tudi za to serijo prezračevalnih cevi so razvite prezračevalne komore z ovalnimi priključki, enako pa velja to tudi za razdelilne komore, kjer je možno celo kombinirati ovalne in okrogle priklope za ovalne prezračevalne cevi višine 51 mm in okroglega zunanjega preseka 75 mm.

Skupna lastnost vseh FlexPipe® cevi okroglega preseka je tudi zelo dobra fleksibilnost. Pri montaži se tako v praksi ne uporablja togih kolen tudi pri prehodu iz horizontale v vertikalo, saj je radij krivljenja cevi izredno dober.
Pri izbiri prezračevalnih cevi moramo biti tudi zelo pozorni na njihovo izdelavo in certifikat. Da prezračevalne cevi nebi spremenile kvalitete dovodnega zraka, morajo biti te izdelane iz neoporečne in nereciklirane živilske plastike kot je PE-HD material, ki je osnova za vse prezračevalne cevi serije FlexPipe. Da bi bile prezračevalne cevi čiste tudi po desetletjih uporabe je nujno, da je njihov notranji sloj gladek, antistatičen in antibakterijski. S tem preprečimo nepotreben upor v prezračevalnem sistemu, prekomerno nabiranje prahu na notranje stene in omogočamo enostavno čiščenje sistema s čistilnim setom (FRS-RS).

Slika 3: različni elementi družine FlexPipe®.

Svetujemo vam pri izbiri.

Poskrbimo, da dobite primeren izdelek za vaše potrebe. Za nasvet nas pokličite ali pa nam pošljite povpraševanje.

Tajništvo

01 516 10 56

Svetovalec Miha

031 411 811

Svetovalec Peter

051 636 673

Serviser Uroš

040702751

Na voljo smo vam med 8:0016:00 od ponedeljka do petka

Oblikovanje in izdelava: Optiweb-logo
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner