Kuhinjska napa in hišno prezračevanje

Ker so sodobni stanovanjski objekti (z ali brez prezračevalnega sistema) zelo zrakotesni, vsak nekontroliran ali nekonstanten odvod na prosto predstavlja anomalijo, saj gre za ustvarjanje podtlaka. K tem odvodom na prosto spadajo tudi kuhinjske nape (400 – 800 m3/h). Med delovanjem kuhinjske nape se ustvarja bolj ali manj močan podtlak, saj so v njih običajno uporabljeni radialni ventilatorji. Če želimo, da napa opravlja svojo funkcijo, mora uporabnik za čas njenega obratovanja odpreti okno in na ta način dovesti zrak v objekt. Če tega ne naredi, se v objektu gradi podtlak tako dolgo, da ga ventilator nape ne more več premagati. Ob tem se količina odvedenega zraka drastično zmanjša in napa izgubi svojo funkcijo ali pa je ta močno okrnjena, še vedno pa oddaja hrup, ki si ga v stanovanjskem objektu ne želimo. Vsekakor za sodobni objekt že obstajajo rešitve za to težavo, saj uporaba običajnih nap z odvodom na prosto ni smiselna. V ponudbi kuhinjskih nap, ki so na trgu lahko izberete nape z odvodom na prosto, kot tudi obtočne nape, ki prefiltrirajo zrak skozi maščobni filter, kar je osnovna funkcija kuhinjske nape s čimer se znebimo neželenih maščob, ki se sicer lahko odložijo po kuhinjskih elementih. Filtracija je lahko tudi nadgrajena z oglenim filtrom, ki odstrani tudi en delež vonjav.

Slika 1, shema delovanja obtočne nape proizvajalca Vortice.
Slika 2, izmenljivi ogleni filter za obtočno napo

Na prezračevalni sistem s povratkom odpadne toplote (rekuperacijo) za odpravljanje te težave ne moremo računati saj je ta prirejen za potrebe prezračevanja in ima zato majhne pretoke (300 m3/h v maksimumu), je neslišen, ima dober izkoristek in na dovodnih elementih nič ne piha. Tovrstni prezračevalni sistem na tlačne razmere ne vpliva, saj z njim dovajamo enako količino zraka v čiste prostore objekta, kot ga iz obremenjenih prostorov odvajamo. Na ta način dosežemo tudi usmerjeno gibanje zraka. Pri prezračevalnem sistemu z rekuperacijo nemškega proizvajalca Helios si sicer lahko pomagamo s kaminsko funkcijo, ki za 15 min ustavi delovanje odvodnega ventilatorja, vendar to ni dobra rešitev za tovrstni problem, ker: v tem času rekuperacija ne deluje, je funkcija časovno omejena na 15 min in količinsko neusklajena s prej naštetimi odvodnimi napravami. Poleg tega je, kot pove tudi samo ime, prirejena za ustvarjanje nadtlaka v objektu in s tem omogoča lažjo zanetitev ognja v kaminu, dokler je dimnik kamina še hladen.

Slika 3, prezračevalne naprave z vgrajenim toplotnim izmenjevalcem nemškega proizvajalca Helios. Pri izbiri izmenjevalca se lahko odločite za entalpijskega, ki vrača do 65 % vlage, da zrak v zimskem obdobju nebi bil presuh.

Ker se ob misli na obtočno kuhinjsko napo večina izmed nas vpraša kako bo s širjenjem vonjav po prostorih, je potrebno na tem mestu poudariti, da so v primeru usmerjenega prezračevanja z rekuperacijo, te skrbi precej neupravičene. Razlog je ravno v usmerjenem in konstantnem gibanju zraka od čistih prosrtorov proti obremenjenim (iz kuhinje še posebej močno) – tako se vonjave, ki jih napa lahko vrača v prostor iz kuhinje ne širijo drugam.

Slika 4, prikaz usmerjenaga hišnega prezračevanja.

Za dodatne informacije smo vam na voljo

V kolikor imate vprašanje ali potrebujete pomoč pri izbiri nas lahko pokličete ali nam pošljete vaše vprašanje na elektronsko pošto

Pisarna

01 516 10 56 and email: info@agregat.si

Servis Marko Merkun

040 891 471

Delovni čas od 8:00 do 16:00 ure od ponedeljka do petka.

Oblikovanje in izdelava: Optiweb-logo
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner