Zamenjava filtrov prezračevalne naprave

objava: 01.12.2012

Med obratovanjem prezracevalne naprave Helios KWL, pri verziji brez zemeljskega kolektorja, sveži zunanji zrak najprej precisti G4 filter, ki odstrani večino večjih prašnih delcev in nečistoč kot so: ostanki organskega materiala, insekti ki zaidejo v zajem, večino prašnih delcev s ceste, saje kurilnih naprav in podobno. G4 filter ustavi večino delcev večjih od 50 μm. Enak G4 filter se nahaja tudi na odvodnem zraku iz prostorov, pred toplotnim izmenjevalcem. Ta zadrži večino prašnih delcev iz naših prostorov, ostanke kože in dlak ter morebitne maščobe, ki se znajdejo v sistemu. Oba G4 filtra ščitita torej toplotni izmenjevalec pred nečistočami, filter na zajemu pa pomembno prispeva h kvaliteti zraka, ki ga dovajamo v čiste prostore objekta. Dodatno je v KWL prezračevalni napravi lahko nameščen še F7 filter, ali kot mu tudi pravimo filter za cvetni prah. Ta filter ustavi še nekoliko manjše delce, ki sicer ne predstavljajo nevarnosti za toplotni izmenjevalec prezračevalne naprave, lahko pa precej poslabšajo počutje osebam, ki so občutljivi ali alergični na cvetni prah in podono majhne delce iz okolice. F7 filter namreč izloča iz zraka večino delcev vecjih od 5 μm, kot so: cvetni prah, pepel, cementni prah z gradbišč, tobačni dim in podobno.

Ker se vsi našteti delci na filtrih prezračevalne naprave ustavijo, vplivajo tudi na njihovo pretočnost in jih je zato sčasoma potrebno zamenjati oziroma očistiti. G4 filtre čistimo s hišnim sesalcem, lahko pa jih tudi operemo s toplo vodo in blagim čistilom za posodo, vendar s čim manj mečkanja in pregibanja. F7 filter ni namenjen za čiščenje z vodo, tega lahko le posesamo s hišnim sesalcem. Čiščenje filtrov nikoli ni popolno, saj je nekatere nečistoče, predvsem ko se med seboj sprimejo, praktično nemogoče odstraniti iz strukture filtra. Ob čiščenju moramo biti posebej pazljivi, da filtre ne poškodujemo, saj deformiran ali preluknjan filter ne bo opravljal svoje funkcije.

Če filtre ne menjamo dovolj redno ali živimo na območju, ki je močno obremenjen s prašnimi delci, bodo zamašeni  ltri ustvarjali toliko dodatnega upora v prezračevalnem sistemu, da bo njegovo delovanje oslabljeno. Za zagotavljanje zadostne količine svežega zraka bomo morali posegati po višjih hitrostih obratovanja, s čimer pa se povečajo tudi obratovalni storški za elektriko. Ker s prezračevanjem odvajamo iz objekta tudi viške vlage, ga pogosto uporabljamo v novogradnjah že pred popolnim dokončanjem objekta, za sušenje vseh uporabljenih materialov. V tem času pa se v odpadnem zraku nahaja še dosti različnih prašnih delcev, ki se kasneje ne pojavljajo več. Zato je v tem primeru potreben bolj zgoden pregled  ltrov, kot kasneje v rednem obratovanju po vselitvi v objekt.

Proizvajalec prezračevalnih naprav KWL - Helios Ventilatoren GmbH, priporoča čiščenje ali menjavo filtrov G4 na 3 - 4 mesece. Istočasno, ob vzdrževanju G4 filtrov, očistimo tudi F7 filter (če je uporabljen), sicer pa ga zamenjamo vsaj 1 - 2 krat letno. Slednji se običajno menjuje ob pričetku kurilne sezone, ko se v naših krajih noči že nekoliko podaljšajo in se več zadržujemo znotraj bivalnega objekta. Da na čiščenje in menjavo  ltrov ne bi pozabili, je v programski del naprave vgrajen časovnik, ki nas na vsake 4 mesece z izpisom klicaja na nastavljalniku, spomni na to opravilo. Po opravljenem vzdrževanju opozorilo preprosto ugasnemo, novo opozorilo pa se bo pojavilo zopet čez nove 4 mesece obratovanja. Interval med opozorili je možno tudi prilagoditi, krajši od 4 mesecev (kar je tudi tovarniško nastavljeno) pa naj ne bi bil.

V kolikor boste potrebovali še kakšna dodatna pojasnila v zvezi s to tematiko ali bi radi naročili rezervne filtre, vam bomo z veseljem pomagali. Pokličete lahko na: 01/512 10 56 ali se oglasite na sedežu podjetja Agregat d.o.o., Stanežice 7m, 1210 Ljubljana - Šentvid. Filtre lahko pošljemo tudi po pošti.

Preberite tudi...

Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kakovosti zraka v naših prostorih.
» več
Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov
Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov Nekaj pomembnejših uporabniških izkušenj s področja hišnega prezračevalnega sistema s povratkom toplote odpadnega zraka.
» več
Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem
Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem Helios omogoča hobotnični razvod zraka s pomočjo prezračevalnih elementov serije FlexPipe®,ki je enostaven, kvaliteten in izredno prilagodljiv sistem.
» več
PREZRAČEVALNI SISTEMI NEKOČ IN DANES
PREZRAČEVALNI SISTEMI NEKOČ IN DANES Zakaj v starih s slamo kritih hišah nismo potrebovali prezračevalnega sistema in kaj je s seboj prinesla sodobna gradnja.
» več
Voščilo
Staro leto živi od spominov, novo leto od pričakovanj. Naj bo radodarno z zdravjem, srečo in poslovnimi uspehi. Vesele božične praznike in srečno v letu 2018!
» več
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše
Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kakovosti zraka v naših prostorih.
» več
Servis

Imate vprašanja?

Skupaj bomo
našli rešitev.


pokličite nas še danes
031 217 459      Marko
051 636 673      Peter


 
Vortice Helios Veab Sodeca Komfovent Industrie Technik Klivent