Kuhinjska napa in hišno prezračevanje

objava: 26.08.2011

Ker so sodobni stanovanjski objekti (z ali brez prezračevalnega sistema) zelo zrakotesni, vsak nekontroliran ali nekonstanten odvod na prosto predstavlja anomalijo, saj gre za ustvarjanje podtlaka. K tem odvodom na prosto spadajo tudi kuhinjske nape (400 – 800 m3/h). Med delovanjem kuhinjske nape se ustvarja bolj ali manj močan podtlak, saj so v njih običajno uporabljeni radialni ventilatorji. Če želimo, da napa opravlja svojo funkcijo, mora uporabnik za čas njenega obratovanja odpreti okno in na ta način dovesti zrak v objekt. Če tega ne naredi, se v objektu gradi podtlak tako dolgo, da ga ventilator nape ne more več premagati. Ob tem se količina odvedenega zraka drastično zmanjša in napa izgubi svojo funkcijo ali pa je ta močno okrnjena, še vedno pa oddaja hrup, ki si ga v stanovanjskem objektu ne želimo. Vsekakor za sodobni objekt že obstajajo rešitve za to težavo, saj uporaba običajnih nap z odvodom na prosto ni smiselna. V ponudbi kuhinjskih nap, ki so na trgu lahko izberete nape z odvodom na prosto, kot tudi obtočne nape, ki prefiltrirajo zrak skozi maščobni filter, kar je osnovna funkcija kuhinjske nape s čimer se znebimo neželenih maščob, ki se sicer lahko odložijo po kuhinjskih elementih. Filtracija je lahko tudi nadgrajena z oglenim filtrom, ki odstrani tudi en delež vonjav.

Slika 1 (levo), shema delovanja obtočne nape proizvajalca Vortice (modeli Vortex).
Slika 2 (zgoraj), izmenljivi ogleni filter za obtočno napo.
Na prezračevalni sistem s povratkom odpadne toplote (rekuperacijo) za odpravljanje te težave ne moremo računati saj je ta prirejen za potrebe prezračevanja in ima zato majhne pretoke (300 m3/h v maksimumu), je neslišen, ima dober izkoristek in na dovodnih elementih nič ne piha. Tovrstni prezračevalni sistem na tlačne razmere ne vpliva, saj z njim dovajamo enako količino zraka v čiste prostore objekta, kot ga iz obremenjenih prostorov odvajamo. Na ta način dosežemo tudi usmerjeno gibanje zraka. Pri prezračevalnem sistemu z rekuperacijo nemškega proizvajalca Helios si sicer lahko pomagamo s kaminsko funkcijo, ki za 15 min ustavi delovanje odvodnega ventilatorja, vendar to ni dobra rešitev za tovrstni problem, ker: v tem času rekuperacija ne deluje, je funkcija časovno omejena na 15 min in količinsko neusklajena s prej naštetimi odvodnimi napravami. Poleg tega je, kot pove tudi samo ime, prirejena za ustvarjanje nadtlaka v objektu in s tem omogoča lažjo zanetitev ognja v kaminu, dokler je dimnik kamina še hladen.

Slika 3, prezračevalne naprave z vgrajenim toplotnim izmenjevalcem nemškega proizvajalca Helios. Pri izbiri izmenjevalca se lahko odločite za entalpijskega, ki vrača do 65 % vlage, da zrak v zimskem obdobju nebi bil presuh.Ker se ob misli na obtočno kuhinjsko napo večina izmed nas vpraša kako bo s širjenjem vonjav po prostorih, je potrebno na tem mestu poudariti, da so v primeru usmerjenega prezračevanja z rekuperacijo, te skrbi precej neupravičene. Razlog je ravno v usmerjenem in konstantnem gibanju zraka od čistih prosrtorov proti obremenjenim (iz kuhinje še posebej močno) – tako se vonjave, ki jih napa lahko vrača v prostor iz kuhinje ne širijo drugam.

Slika 4, prikaz usmerjenaga hišnega prezračevanja.

Preberite tudi...

SEJEM ISH Frankfurt 2023
» Pomemben sejem, ki smo se ga udeležili v preteklih dneh.
» več
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kakovosti zraka v naših prostorih.
» več
Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov
Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov Nekaj pomembnejših uporabniških izkušenj s področja hišnega prezračevalnega sistema s povratkom toplote odpadnega zraka.
» več
Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem
Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem Helios omogoča hobotnični razvod zraka s pomočjo prezračevalnih elementov serije FlexPipe®,ki je enostaven, kvaliteten in izredno prilagodljiv sistem.
» več
 

Imate vprašanja?

Skupaj bomo
našli rešitev.
Vsak dan med  tednom med 8-16 uro. 051 636 673    Peter
031 411 811    Miha
Sejem DOM 2023
sejem DOM 2023 bo potekal od 22. do 26. marca 2023. Vabimo vas, da nas poiščete in se nam pridružite. Vabljeni!
» več
DANTHERM
Dantherm Group je vodilni ponudnik izdelkov in rešitev za nadzor klime v notranjih prostorih.
» več
Helios Komfovent Vortice Sodeca Veab Klivent Industrie Technik Klivent