Hišno prezračevanje z rekupearcijo leta 2010

objava: 16.02.2010

Ko investitorji razmišljajo o pomenu posameznih investicij ob gradnji stanovanjske hiše, se za enkrat le redki odločijo, da prezračevanje z rekuperacijo (izkoriščanje toplote odpadnega zraka) spada med tiste nujne in nepogrešljive elemente sodobne hiše. Da je temu tako se ne smemo čuditi, saj se je razvoj izolacijskih materialov in s tem tudi tesnih oken in vrat dogajal posebej intenzivno šele v zadnjih desetletjih.

Sliki 1 in 2: Polaganje cevi v betonsko ploščo.

Današnje stanovanjske hiše so zaradi energijske varčnosti postale dosti bolj zrakotesne, kot so bile pred leti. Res da omogočajo majhno izgubo toplotne energije skozi ovoj stavbe in zasteklitve, vendar brez prezračevanja zadržijo tudi vso vlago, katere imamo v hiši zaradi dihanja, kuhanja, pranja, likanja, tuširanja, … v presežku. Z bivanjem v neprezračevani hiši tudi kvaliteta zraka upada: koncentracija ogljikovega dioksida raste, vonjave iz kuhinje, kopalnice in sanitarij se kopičijo, s tem pa razmere postanejo nevzdržne. Očitno je, da je takšno hišo potrebno prezračiti in ker nimamo vgrajenega prisilnega prezračevanja (ker nanj ob gradnji nismo pomislili), se zatečemo k odpiranju oken. Res da hišo na ta način lokalno prezračimo v prostoru kjer je odprto okno, vendar na ta način zgubimo kar nekaj toplotne energije (pozimi toplote, poleti hladu), ki smo jo z investicijo v izolacijske materiale ter tesna okna in vrata drago plačali. Takšno prezračevanje deluje le dokler je okno odprto, v tem času pa se ne moremo izogniti vsemu kar skozi okno lahko pride: hrup, prah, cvetni prah, insekti in nenazadnje dež, če na odprto okno pozabimo.

Slike 3, 4 in 5: Polaganje cevi na betonsko ploščo, v izolacijo, pod kombinirano ploščo talnega gretja.

Zakaj pa je danes investicija v prisilno prezračevanje z rekuperacijo odpadne toplote še bolj pomembno kot pred nekaj leti? Razlogov je vsekakor poleg že naštetih še veliko več.

V svetu vse bolj raste zavest o odgovornosti, ki jo imamo kot prebivalci Zemlje za planet na katerem živimo, saj si z njegovim ohranjanjem kupujemo možnost, da bomo na njem živeli tudi v bodoče. S tem razlogom se pojavlja vse več zakonov, deklaracij, resolucij, konferenc, organizacij, pobud in gibanj, ki skušajo to spoznanje prenesti v realnost našega bivanja.

Na področju učinkovite rabe energije je leta 2004 Državni zbor Republike Slovenije na podlagi 13. člena Energetskega zakona sprejel Resolucijo o Nacionalnem energetskem programu, ki povzema stanje na področju rabe neobnovljivih in spodbuja uporabo obnovljivih virov energije.

Evropski parlament je december 2002 sprejel Direktivo o energetski učinkovitosti stavb, ki je bila osnova za Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES), ki ga je ministrstvo za okolje in prostor republike Slovenije sprejelo septembra 2008. Pravilnik narekuje delež uporabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih objektih in postavlja prezračevanje s povratkom toplote med obvezne sestavne dele teh objektov.

O spremembah na področju energetike in rabi neobnovljivih virov energije priča tudi vladni ukrep o novem prispevku in višji trošarini na kurilno olje, ki je bil sprejet januarja 2010 in je stopil v veljavo s 1. februarjem 2010. Ta uvaja okoljski davek na kurilno olje kot neobnovljivi vir energije, v višini 1,1 centa na liter. Obenem predvideva, da bo leta 2011 cena kurilnega olja približno enaka kot cena dizelskega goriva, kot se je to že zgodilo v šestih državah na območju EU.

Porast cen neobnovljivih energentov v sedanjosti in njihova presahnitev v prihodnosti, nas vse sili k spremembam. Od peči na kurilno olje se bomo vse bolj ozirali k peči na lesno biomaso, izraba solarne energije nam ne bo več tako tuja, raziskovanje raznih aleternativnih virov energije pa bo v porastu. Tako postajajo tesna okna in dobri izolativni materiali ob uporabi prezračevanja s povratkom odpadne toplote smiselna in logična rešitev, postavitev prezračevalnega sistema v fazi gradnje pa lažje in enostavnejše od adaptacij.

Preberite tudi...

SEJEM ISH Frankfurt 2023
» Pomemben sejem, ki smo se ga udeležili v preteklih dneh.
» več
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kakovosti zraka v naših prostorih.
» več
Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov
Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov Nekaj pomembnejših uporabniških izkušenj s področja hišnega prezračevalnega sistema s povratkom toplote odpadnega zraka.
» več
Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem
Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem Helios omogoča hobotnični razvod zraka s pomočjo prezračevalnih elementov serije FlexPipe®,ki je enostaven, kvaliteten in izredno prilagodljiv sistem.
» več
 

Imate vprašanja?

Skupaj bomo
našli rešitev.
Vsak dan med  tednom med 8-16 uro. 051 636 673    Peter
031 411 811    Miha
Sejem DOM 2023
sejem DOM 2023 bo potekal od 22. do 26. marca 2023. Vabimo vas, da nas poiščete in se nam pridružite. Vabljeni!
» več
DANTHERM
Dantherm Group je vodilni ponudnik izdelkov in rešitev za nadzor klime v notranjih prostorih.
» več
Helios Komfovent Vortice Sodeca Veab Klivent Industrie Technik Klivent