Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov

objava: 25.04.2015

Poleg običajnih izkušenj uporabnikov hišnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo, se bomo tokrat posvetili tistim, o katerih poročajo uporabniki, ki so si vzeli nekoliko več časa za opazovanje delovanja svojega prezračevalnega sistema. Običajne izkušnje s prezračevalnim sistemom so: 
  • Prezračevalni sistem odvaja viške vlage in vonjav, zato je bivanje v hiši dosti bolj prijetno,
  • ker ni več potrebno odpirati oken za potrebe prezračevanja, se izognemo vdoru neugodnih temperatur v objekt, mrčesa, prahu, hrupa in vlage,
  • pri uporabi hobotničnega sistema so čisti prostori vedno sveži, vanje se ne razširjajo vonjave iz obremenjenih prostorov,
  • če prezračevalni sistem ugasnemo, to prav hitro občutimo v poslabšanju zraka v hiši in zmanjšani kvaliteti bivanja.

Za nekaj izkušenj navedenih v nadaljevanju pa je že potrebno bolje poznati delovanje prezračevalnega sistema in ga tudi podrobneje opazovati v delovanju.

Uporaba tedenske programske ure nam pomaga še bolje izkoristiti prijetno temperaturo in vlago notranjosti objekta še posebej v zelo neugodnih zunanjih razmerah. S tedensko programsko uro preprosto nastavimo obdobja, ko smo doma in tista, ko sta hiša ali stanovanje prazna. Potreba po prezračevanju se seveda pojavi ob naši prisotnosti v objektu, sicer pa le zagotavljamo minimalno izmenjavo zraka, ki preprečuje zatohlost objekta in vonj po zaprtem. Poletne vročine so v večini mimo še predno se vrnemo domov in tako se s tedensko programsko uro izognemo prevelikemu vdoru vročine v objekt. Pozimi postane ključni problem vlaga, ki nam jo lahko začne primanjkovati, če s prezračevanjem pretiravamo. Če programske ure ne nastavimo običajno prezračujemo kar neprekinjeno v srednji obratovalni stopnji in tako izgubljamo veliko vlage predvsem takrat, ko nas ni doma in se vlaga tudi nikjer ne sprošča. Dobro nastavljena tedenska programska ura torej precej pripomore h kvaliteti bivanja in izkorišča le tiste možnosti, ki so že znotraj običajne regulacije prezračevalnega sistema.

Pri neredni menjavi filtrov v prezračevalni napravi lahko opazimo tudi nekoliko neobičajne temperature vstopnega, odpadnega, zajemnega in izpušnega zraka. Zrak zunaj objekta je v določenih obdobjih manj v drugih pa bolj obremenjen s prašnimi delci kot tisti v objektu. Filter notranjega odpadnega zraka, ki ščiti izmenjevalec pred nečistočami, je takoj po vselitvi v nov ali obnovljen objekt dosti bolj obremenjen in se hitreje zapolni. Takrat je v objektu še veliko finih prašnih delcev, ki lebdijo v zraku in jih prezračevalni sistem odstrani še predno se odložijo na površinah. Ob taki situaciji se sčasoma zmanjša količina odpadnega zraka na račun povečanega upora v zamašenem filtru. Ker je količina odpadnega zraka manjša od količine vstopnega, je npr. pozimi na voljo tudi manj toplote za segrevanje vstopnega zraka in je zato temperatura dovodnega zraka v prostor nekoliko nižja kot bi bila v primeru čistega filtra. Podobna, le obrnjena temperaturna slika se zgodi, če uporabljamo filter F7 za cvetni prah in ga po končanem obdobju cvetenja ne zamenjamo ali odstranimo iz sistema. Količina dovodnega zraka se zmanjša, temperaturna slika kaže sicer skoraj 100 % izkoristek (temperatura odvodnega in dovodnega zraka sta lahko enaki), kvaliteta zraka pa je na račun precej zmanjšane količine dovodnega zraka lahko tudi drastično poslabšana. Redna menjava filtrov na katero nas opozarja že sama prezračevalna naprava z ustreznim znakom, je torej pogoj za kvalitetno prezračevanje in tudi za čistost prezračevalnega sistema v daljšem časovnem obdobju.


Avtomatski motorni by-pass je povsem samodejna funkcija prezračevalne naprave, ki poleti izkorišča nočni hlad za pohlajevanje objekta. Funkcija je aktivna samo v poletnem režimu in deluje tako, da kadarkoli je temperatura zunanjega zraka nižja od temperature odpadnega zraka iz prostorov, prezračevalna naprava samodejno preklopi loputo pred izmenjevalcem tako, da zrak zaobide izmenjevalec in skozi filtre vstopa neposredno v čiste prostore objekta. Dovodni zrak se v tem primeru torej ne pogreje z odpadnim zrakom iz prostora in tako izkoristimo nižje nočne temperature za pasivno hlajenje objekta. Proces hlajenja lahko v kombinaciji s tedensko programsko uro še dodatno pospešimo, tako da v program vnesemo še nočni interval dodatno povečane intenzivnosti prezračevanja v času, ko je zunaj prijetno hladno.

Uporabniki Helios prezračevalnih sistemov različno dobro poznajo delovanje in podrobnosti svojega sistema, vsem pa je skupno, da živijo v bolj zdravem bivalnem okolju.

Preberite tudi...

SEJEM ISH Frankfurt 2023
» Pomemben sejem, ki smo se ga udeležili v preteklih dneh.
» več
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kakovosti zraka v naših prostorih.
» več
Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem
Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem Helios omogoča hobotnični razvod zraka s pomočjo prezračevalnih elementov serije FlexPipe®,ki je enostaven, kvaliteten in izredno prilagodljiv sistem.
» več
PREZRAČEVALNI SISTEMI NEKOČ IN DANES
PREZRAČEVALNI SISTEMI NEKOČ IN DANES Zakaj v starih s slamo kritih hišah nismo potrebovali prezračevalnega sistema in kaj je s seboj prinesla sodobna gradnja.
» več
 

Imate vprašanja?

Skupaj bomo
našli rešitev.
Vsak dan med  tednom med 8-16 uro. 051 636 673    Peter
031 411 811    Miha
Sejem DOM 2023
sejem DOM 2023 bo potekal od 22. do 26. marca 2023. Vabimo vas, da nas poiščete in se nam pridružite. Vabljeni!
» več
DANTHERM
Dantherm Group je vodilni ponudnik izdelkov in rešitev za nadzor klime v notranjih prostorih.
» več
Helios Komfovent Vortice Sodeca Veab Klivent Industrie Technik Klivent