Celovit razvod za hišni prezračevalni sistem

objava: 23.09.2014


Širok nabor prezračevalnih elementov za hobotnični razvod zraka serije FlexPipe® proizvajalca Helios, omogoča enostaven, kvaliteten in izredno prilagodljiv sistem hišnega prezračevanja. FlexPipe® elementi prihranijo veliko časa pri montaži, obenem pa omogočajo razvod zraka do prostorov hiše ali stanovanja, tako za novogradnje kot za obnove obstoječih objektov.                                                                                                                      

Pri novogradnjah je možno prezračevalne cevi FlexPipe® vložiti kar med armaturo AB plošče, če je ta debeline vsaj 18 cm. To je možno zaradi ustrezne tlačne trdnosti teh prezračevalnih cevi, ki znaša več kot 8 kN/m2. Za ta namen je najbolj uporabljati cev zunanjega preseka 75 mm (FRS-R 75), v kombinaciji z zrakotesnimi prezračevalnimi komorami iz antistatične umetne mase (FRS-DWK). Z vlaganjem prezračevalnih cevi v AB ploščo se zmanjša potrebo po veliki višini končnega tlaka, ki je dostikrat lahko problematična.
                                                                                            Slika 1, polaganje FRS periferije med armaturo AB plošče.

Za montažne in skeletne gradnje pogosto izkoristimo prostor v montažnih stenah ali v skeletu tudi za razvod določenih inštalacij, kamor spadajo tudi prezračevalne cevi. V ta namen se tudi najpogosteje uporabljajo prezračevalne cevi zunanjega preseka 75 mm (FRS-R 75), če je pa ta presek že prevelik, so na voljo tudi prezračevalne cevi manjšega zunanjega preseka in sicer 63 mm (FRS-R 63) ali celo cevi ovalnega preseka višine 51 mm (FRS-R 51). Ob uporabi slednjih so na voljo ustrezne zračne komore za priklop cevi dimenzije 63 mm (SK ../63) in ravno tako ustrezne razdelilne komore (FRS-VK).

Slika 2, montaža FRS-R 51 elementov znotraj montažne stene.

Večina montaž prezračevalnega sistema še vedno poteka znotraj izolacije neposredno nad AB ploščo v kombinaciji s preboji skozi ploščo, s čimer ustvarimo stropni dovod ali odvod v etaži nižje. V ta namen se pri novogradnjah največkrat uporabljajo prezračevalne cevi zunanjega preseka 75 mm (FRS-R 75), pri čemer nam lahko pri obnovi obstoječega objekta ta dimenzija že povzroča težave. Ravno za slednji namen so razvite posebne cevi ovalnega preseka maksimalne višine 51 mm (FRS-R 51). Ker pa je s cevmi okroglega preseka veliko lažje montirati, hkrati pa se v objektu, ki ga obnavljamo lahko pojavi težava z višino inštalacij morda samo v eni od etaž, je za ta namen na voljo veliko različnih prehodnih kosov za kombinacijo med prezračevalnimi cevmi ovalnega in okroglega preseka. Tudi za to serijo prezračevalnih cevi so razvite prezračevalne komore z ovalnimi priključki, enako pa velja to tudi za razdelilne komore, kjer je možno celo kombinirati ovalne in okrogle priklope za ovalne prezračevalne cevi višine 51 mm in okroglega zunanjega preseka 75 mm.

Skupna lastnost vseh FlexPipe® cevi okroglega preseka je tudi zelo dobra fleksibilnost. Pri montaži se tako v praksi ne uporablja togih kolen tudi pri prehodu iz horizontale v vertikalo, saj je radij krivljenja cevi izredno dober.
Pri izbiri prezračevalnih cevi moramo biti tudi zelo pozorni na njihovo izdelavo in certifikat. Da prezračevalne cevi nebi spremenile kvalitete dovodnega zraka, morajo biti te izdelane iz neoporečne in nereciklirane živilske plastike kot je PE-HD material, ki je osnova za vse prezračevalne cevi serije FlexPipe. Da bi bile prezračevalne cevi čiste tudi po desetletjih uporabe je nujno, da je njihov notranji sloj gladek, antistatičen in antibakterijski. S tem preprečimo nepotreben upor v prezračevalnem sistemu, prekomerno nabiranje prahu na notranje stene in omogočamo enostavno čiščenje sistema s čistilnim setom (FRS-RS).

                      
  
                                                                                                                   Slika 3, različni elementi družine FlexPipe®.

Preberite tudi...

SEJEM ISH Frankfurt 2023
» Pomemben sejem, ki smo se ga udeležili v preteklih dneh.
» več
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše
Po vgradnji prezračevanja je bivanje ugodnejše Zaradi dobre zrakotesnosti sodobnih in obnovljenih stanovanjskih objektov se vse bolj zavedamo pomena kakovosti zraka v naših prostorih.
» več
Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov
Hišno prezračevanje - izkušnje uporabnikov Nekaj pomembnejših uporabniških izkušenj s področja hišnega prezračevalnega sistema s povratkom toplote odpadnega zraka.
» več
PREZRAČEVALNI SISTEMI NEKOČ IN DANES
PREZRAČEVALNI SISTEMI NEKOČ IN DANES Zakaj v starih s slamo kritih hišah nismo potrebovali prezračevalnega sistema in kaj je s seboj prinesla sodobna gradnja.
» več
 

Imate vprašanja?

Skupaj bomo
našli rešitev.
Vsak dan med  tednom med 8-16 uro. 051 636 673    Peter
031 411 811    Miha
Sejem DOM 2023
sejem DOM 2023 bo potekal od 22. do 26. marca 2023. Vabimo vas, da nas poiščete in se nam pridružite. Vabljeni!
» več
DANTHERM
Dantherm Group je vodilni ponudnik izdelkov in rešitev za nadzor klime v notranjih prostorih.
» več
Helios Komfovent Vortice Sodeca Veab Klivent Industrie Technik Klivent